NMPT Instruktorképzés

(Natural Movement Pattern Trainer)

2019 március 23-24-25-26 - Budapest

A képzés kizárólag az alapworkshopon már részt vett edzők, jógaoktatók  ill.az autodekompressziós gyógytornászképzés végzettjei számára nyitott. 


Akkor érdemes végigolvasnod az NMPT leírását, ha már végzett edző/jógaoktató vagy, és részt akarsz venni egy komolyabb gerincprevenciós küldetésben.


Biztos észrevetted, hogy ma szinte mindenki gerincbeteg lesz.

Az ismerősi körünk sérvesekkel, gerincproblémákkal van tele.

A gyerekek a szüleik telefonján lógva lesznek 7 éves korukra már tartáshibásak.


Az emberi test nem erre való, de sajnos mindenhez gyorsan alkalmazkodik.

Akkor is, ha ez esetleg nem jó nekünk.

 • A telefon miatt például nagyon gyorsan előre helyeződik a fej, mert a nyak hátsó lágyrészei, szalagjai zsugorodni kezdenek.
 • Ettől előre kerül a súlypont, amit a medence előre tolásával automatikusan kompenzál a test. ( anterior pelvic shift )
 • Ettől viszont közelebb kerülnek az ágyéki csigolyákat összekötő kisízületi felszínek, ami reflexesen kivált egy izomvédekezést. ( multifidus)
 • A feszülő izmok melletti rostok így túlműködésre kényszerülnek, az ellenpárajaik pedig az izmok fordított beidegzés miatt kikapcsolnak.

Az idegrendszer így egyre jobban kénytelen új izmokat, új mintákat kialakítani arra, hogy hogyan használja a testet. Persze a természetestől egyre jobban távolodó mozgásminták egyre jobban terhelik az ízületeket, és újabb és újabb rossz mintákat kényszerül kialakítani.


Ettől leszünk szép lassan, pár tíz év leforgása alatt degeneratív gerincbetegek.


Pedig ennek a folyamatnak a legnagyobb része megelőzhető lenne, ha a „beteg” jóval a betegsége előtt elmenne valakihez, aki felismeri ezeket a mintákat – és időben törli és újraprogramozza őket.


Sajnos az ember amíg nem beteg, nem foglalkozik a mozgásszervi prevencióval, viszont sportolni sportol, jógázni jógázik.


Ahol ha egy szakértő szemmel néző, a korrekció lehetőségeit pontosan érző edzővel találkozik, ő meg tudja fordítani a folyamatot, még mielőtt a betegség kialakul.


A szereped így edzőként  / sportoktatóként / jógaoktatóként a megelőzésben óriási lehet.

NMPT Képzés

Hogyan néz ki és miben más egy NMPT óra?


Két lehetőség is van:


1. ha “csak” egy továbbképzést keresel:

 • Ebben az esetben az oktató továbbra is a saját stílusát/sportját oktatja – fitness instruktor, pilates oktató, stb. – de a modern életmód mellett a gerinc szempontjából káros gyakorlatokat 100%-ban kihagyja az órájából.  ( Erről listát kap, és garantálja, hogy nem fordul elő az óráin.) Emellett fixen beépítendő korrekciós sorozatokat kap, melyeket óratípusától függően saját testsúllyal, súlyzóval, funkcionális gyakorlatokkal beiktat az órájába.
 • Ezek a modulok speciálisan összeállított gyakorlatok, melyek mind a kóros reflexek leépítéséve a helyes mozgásminták újratanítását, a kóros együttműködések törlését szolgálják.
 • A képzés nagy része ezen korrekciós modulok oktatásmódszertanából, begyakorlásából, működtetésének elsajátításából áll.  ( A korrekciós modulok segítségével az idegrendszer és az izmok működési sorrendjének újrahangolásával nagyon hatékony, célzott prevenciós munkát tudunk végezni. )
 • Ebben az esetben a képzés úgy működik, mint bármilyen más szakmai továbbképzés – kapsz egy sor nagyon lényeglátó tudást, de nem használhatod az órádra az NMPT elnevezést és a logót, mert ha az NMPT más rendszerekkel keveredik, onnantól nem tudok teljes felelősséget vállalni az órádért. Azt gondolom, hogy így is extrém hasznos ez a tanfolyam, mert ez a tudás sokkal gazdagabbá és prevenciós szempontból célzottabbá teszi az óráidat. Ilyenkor a tudásért jössz.

2 . Ha NMPT instruktor szeretnél lenni: 


Ha bevállalod, hogy “tiszta” NMPT órákat tartasz a területeden, akkor a porckorong.hu prevenciós csapatának a részévé válhatsz. A neved után kiírhatod a NMPT rövidítést, használhatod a logót és a nevet a honlapodon/ anyagaidban, így a vendégeid biztosak lehetnek benne, hogy az edzéseden nem csak biztonságban van a gerincük, hanem komoly preventív értéket kapnak.

A vizsgafolyamat után egy nagyon kedvező éves díjért akár a porckorong.hu-n való megjelenésre is van mód. Aki NMPT elnevezésű órát tart, annak egy vizsgavideót kell készítenie, két évente elvégezni egy egy napos ismétlő továbbképzést és vizsgát. ( Ez szükséges ahhoz, hogy a színvonal a porckorong.hu-hoz méltó lehessen, viszont garantálja is az edző kiemelt megbecsülését a szakmában. - egy NMPT instruktornak nem kell felsorolni hatszáz tanfolyamot a neve után, hogy mindenki pontosan tudja, hogy a szakma csúcsát képviseli. )


Hogy melyik utat választod, azt akár a képzés utolsó napján is eldöntheted. 


Kit várunk: 

 • Azokat a már végzett, gyakorló edző kollégákat, akik nálam bármelyik alaptanfolyamot elvégezték ( gerinc.hu, fitnessterápia, gerincterápia jógával – ez nem helyettesíthető semmi mással, mert az NMPT az ott megismert koncepcióra épül )
 • Akik vonzódnak a gondolkodva óratartáshoz – pontosan tudni akarják, hogy kinél, mit és miért gyakoroltatnak.
 • Aki elfogadja, hogy a képzésen való részvételével nem csak egy új képzést, vagy tanfolyamot végez el, hanem a sikeres vizsga letétele után részt vállalnak a küldetésünkben, és tagjai lesznek a közösségünknek, akik a gerincbetegségek elleni küzdelemben aktívan részt vesznek. A feladatotok komolyabb lesz, mint bármikor, mert az első olyan társadalomban élünk, ami egyáltalán nem adja meg a gyerekeknek azokat a mozgásokat, melyek a helyes gerincgörbületek kialakulásához szükségesek, így óriási gerinckatasztrófa helyzet megjelenése előtt állunk... 

Mit adunk a résztvevőknek: 

 • Mindenek előtt egy nagyon modern, alkalmazható, teljesen egyéni, máshol nem megszerezhető gyakorlati tudást.

 • Abban az esetben, ha NMPT instruktor is leszel  – azaz nem kever semmilyen más módszert az NMPT órádba – sikeres vizsga után egy kedvező éves díjért a porckorong.hu-ra való felkerülésre is van lehetőség.

 • NMPT-n végzett kollégák számára az NMPT instruktorok szövetségében folyamatos szakmai konzultációt, építő párbeszédet, szakmai fejlődést és támogatást biztosítunk - röviden: egy olyan egómentes, építő szakmai közösséget, ahol bátran kérdezhetsz bármit... Azt gondolom, hogy ez is ritka manapság.  

Amit kérünk:

 • Mivel a porckorong.hu teljes mellszélességgel az  NMPT mögött áll, fontos számomra, hogy az instruktorok vér profik legyenek. Ezért vállalják, hogy minden második évben egy egy napos továbbképzésen vesznek  részt, és minden évben elkészítik a vizsgavideójukat –  amihez természetesen teljes szakmai támogatást és anyagokat biztosítok.
  Igy tudjuk biztosítani, hogy az NMPT híre és ereje tartósan a porckorong.hu–hoz méltó legyen.

A képzés ára: 148.400 Ft

A jelentkezés véglegesítéséhez 28.4e Ft. adminisztrációs díj) utalása szükséges a jelentkezéskor kapott emailben található számlaszámra. Ez az összeg része a teljes díjnak.


Helyszíne:

Budapest egy központi mozgásstúdiója V. kerület, a Nyugati közelében.

( a pontos helyszínt és megközelíthetőséget a résztvevőknek köremailben küldjük el)

Időpontja: 
2019 március 23-24-25-26


Fontos: az NMPT képzésen KIZÁRÓLAG az alaptanfolyamom valamelyikén - jóga/fitness - korábban részt vett kollégák vehetnek részt. Ez alól semmilyen máshol végzett tanfolyam, tapasztalat, végzettség vagy képzettség nem jelent kivételt. 

Bene Máté | Spinal Solutions Bt.
ÁSZF | Adatkezelési tájékoztató